This page has moved to a new address.

Scones met clotted cream

Perfect Housewife - to be: Scones met clotted cream

vrijdag 23 augustus 2013

Scones met clotted cream

Als zoetekauw in hart en nieren is een high-tea voor mij de beste manier om een feestje te vieren. En scones zijn natuurlijk onmisbaar bij een high-tea! Hier thuis zijn ze echter ook niet meer weg te denken bij de Kerstbrunch, het Paasontbijt en alle andere speciale ontbijt & lunch gelegenheden hier thuis. Een erg geliefd broodje dus. Mét clotted cream natuurlijk!


Ook voor een gezellige middag met vriendinnen maak ik deze scones vaak (waarop standaard "chilllll" als reactie klinkt). Mijn vriendinnen vinden deze zelfs lekkerder dan degene die ze altijd in Engeland eten, terwijl daar natuurlijk de oorsprong van de high-tea (en dus van scones) ligt. Door de karnemelk zijn deze scones lekker luchtig en vallen daardoor minder zwaar op de maag dan gewone scones.

Scones

Ingrediënten (8 tot 10 stuks)
- 225 g zelfrijzend bakmeel (of patentbloem)
- 1 tl bakpoeder (2 als je patentbloem gebruikt)
- 30 g suiker
- Snufje zout
- 50 g (koude) boter, in blokjes
- 150 ml karnemelk
- 1 ei
* Optioneel: gedroogd fruit  (zoals cranberries) of noten

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 225° - 230°C (afhankelijk van de oven).
2. Mix alle droge ingrediënten met je vingertoppen met de boter tot het op broodkruim lijkt.
3. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer alles door elkaar met een vork (of met een handmixer met deeghaken). Voeg vervolgens ook het ei toe, en eventueel gedroogd fruit of noten toe. Als je wat langer mengt worden de scones 'gladder'.
4. Vet de muffinvorm in. Neem een eetlepel en schuif met behulp van een theelepel het deeg in de muffinvorm. Je kunt de scones ook bakken op een met bakpapier beklede bakplaat.

5. Plaats de bakplaat net boven het midden van de oven en bak de scones in ongeveer 15 - 20 minuten gaar. Dit is afhankelijk van je oven, bij mij kunnen ze er na 15 minuten uit. Prik met een satéprikker in de scone om te controleren of ze gaar zijn.
6. Even af laten koelen, en dan lekker opeten met clotted cream (of alleen slagroom) en jam, verse aardbeien of lemoncurd!

Clotted cream

Ingrediënten
- 125 ml slagroom
- 250 g mascarpone

Bereidingswijze
Klop de slagroom met een mixer lobbig. Voeg de mascarpone in gedeeltes toe en klop de room verder stijf.

Tips

  • Als je - net zoals ik - eigenlijk geen karnemelk drinkt kun je wat je overhoudt invriezen in ijsblokjes vormpjes. Wanneer je ze een volgende keer nodig hebt kun je ze ontdooien.
  • Het recept voor de clotted cream is eigenlijk teveel voor 8 scones. Je kunt het recept natuurlijk halveren, of juist meer scones bakken. Clotted cream is overigens ook heerlijk met los fruit, en bij dit lekkere aardbeiendessert kun je de resterende mascarpone en room ook goed gebruiken.
  • Je kunt de scones ook invriezen na het bakken, maar laat ze wel eerst even afkoelen. Ontdooi ze een uur voordat je ze wilt eten en verwarm ze 5 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven (150°C).
  • Als je één scone ontdooid en verwarmd in de oven kun je heel gemakkelijk een kleine hoeveelheid room 'kloppen'. Doe de room in een potje (vul die maximaal voor de helft) en schud het potje tot de room stijf geklopt is. Super makkelijk en lekkerder dan room uit een spuitbus!

Suggesties voor een high-tea

Andere lekkere suggesties die ik wel eens maak voor een high-tea zijn deze blauwe bessen-yoghurt muffins, geitenkaas-sandwiches met honing en tijm of vanille-rozen cupcakes. Binnenkort zal ik nog meer lekkere recepten posten van cupcakes,  macarons en sandwiches voor bij een high-tea!

Labels: , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Heb je een tip of suggestie, of wil je gewoon een berichtje achterlaten?

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage