This page has moved to a new address.

Kookboek review: The Green Kitchen & zadencrackers met sinaasappelglazuur

Perfect Housewife - to be: Kookboek review: The Green Kitchen & zadencrackers met sinaasappelglazuur

zondag 7 september 2014

Kookboek review: The Green Kitchen & zadencrackers met sinaasappelglazuur

Het prachtige vegetarische The Green Kitchen kookboek (geschreven door David Frenkiel en Luise Vindahl) stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en is inmiddels mijn favoriet! Het sluit volledig aan bij mijn wenselijke eetpatroon. De (grotendeels) vegan gerechten bevatten veel gezonde voedingsstoffen en vezels, meestal geen gluten en op één recept na zijn ze volledig vrij van geraffineerde suikers. Maar ook als je wel dol bent op melk, bloem of suiker zijn de recepten gemakkelijk aan te passen. Nog een pluspunt: de recepten zijn vaak makkelijk te maken. En ooh, die foto's!


Het boek begint met het verhaal over de ontmoeting in Rome tussen de ongezonde vegetariër David en de gezonde carnivoor Luise, en hun zoektocht naar een gezond en gebalanceerd eetpatroon. Dit is ook waarmee hun prachtige blog Green Kitchen Stories ooit begon. Inmiddels wonen ze met hun dochter Elsa in Zweden en door het hele boek heen lees je herkenbare verhalen over hun leven en de rol die eten erin speelt. Deze persoonlijke verhalen, samen met de smakelijke foto's, maken het kookboek een musthave voor liefhebbers van lekker en gezond eten.

Na de inleiding volgt een beschrijving van de inhoud van hun voorraadkast. Ze vertellen niet alleen welke producten ze vaak gebruiken, maar ook wat het is, wat het gezond maakt en in welk gerecht het goed past. Erg handig, want een aantal producten waren mij echt onbekend. Zo had ik nog nooit van amaranth gehoord (een eiwitrijk glutenvrij zaadje) en wist ik ook niet wat adukibonen waren. En soms staat er zelfs bij hoe je iets zelf kunt maken, zoals ghee, amandelmelk of bouillon.




De recepten zijn ingedeeld in basismethodes, ontbijtjes, ideeën voor een lunch of lichte maaltijd, snacks om mee te nemen, familie diners, hapjes, drankjes en tussendoortjes. Een breed scala dus, en dat maakt het boek extra leuk. Tussen de recepten door vind je - naast de persoonlijke stukjes van David en Luise - ook tips om kinderen al op jonge leeftijd gezonde hapjes voor te schotelen. Mijn favorieten zijn de dunne omeletrolletjes met appel en hüttekäse, de double chocolate frambozen brownies en de zadencrackers met sinaasappelglazuur. Klinkt goed, niet?

De recepten zijn allemaal gezond, vaak makkelijk om te maken en de meeste ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt of toko verkrijgbaar. Zo niet, dan geven David en Luise altijd tips waarmee het vervangen kan worden. Wat mij betreft is dit prachtige boek absoluut een aanrader voor vegetariërs of gezonde carnivoren die wel wat fijne inspiratie kunnen gebruiken! Het boek kost € 19,95 (uitgeverij Becht) en is verkrijgbaar bij verschillende kookwinkels en online.





Recept zadencrackers met sinaasappelglazuur


Ik was zo'n fan van de zadencrackers met sinaasappelglazuur dat ik hieronder het recept met jullie ga delen. Het is niet ingewikkeld en lekker als tussendoortje met humus, guacamole of elke andere lekkere spread! Als je geen hennepzaad hebt kun je extra zonnebloempitten gebruiken, en je kunt het sinaasappelglazuur ook weglaten.

Ingrediënten
- 60 g zonnebloempitten
- 60 g sesamzaad
- 60 g hennepzaad
- 40 g lijnzaad
- 100 g amandelmeel
- 1½ tl Himalayazout
- 60 ml olijfolie

Voor het glazuur:
- 2 el sinaasappelsap
- 1 el honing (of ahornsiroop)

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
2. Houd een kwart van de zaden achter en meng de rest van de ingrediënten voor de crackers met 300 ml water. Roer het door elkaar en stort het op een grote, met bakpapier beklede bakplaat en verspreid het beslag zo dun mogelijk. Het 'beslag' is vrij dun, maar het water verdampt tijdens het bakken. Bak het 25 minuten in de oven.
3. Klop ondertussen de honing en het sinaasappelsap los in een kommetje. Haal de bakplaat uit de oven, bedek de crackers met een laagje sinaasappelglazuur en bestrooi ze met de overgebleven zaden.
4. Snijd de crackers in stukken van 5 cm en bak ze nog 30 minuten in de oven (of tot ze knapperig zijn). Laat ze op een rooster afkoelen.




Wil je op de hoogte blijven van Perfect Housewife - to be op social media?  Volg mij met Bloglovin, op Instagram, op Twitter of like Perfect Housewife - to be op Facebook.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Heb je een tip of suggestie, of wil je gewoon een berichtje achterlaten?

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

Links naar dit bericht:

Een link maken

<< Homepage